Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
В „Омайната градина“ на Гудевица се отглеждат около 20 застрашени видове растения

В „Омайната градина“ на Гудевица се отглеждат около 20 застрашени видове растения

Публикувана на 09.08.2017 | 20:00
2469 прочитания
Автор: Теодора Илиева
НЧ "Бъдеще сега"
НЧ "Бъдеще сега"


​В „Омайната градина“ към НЧ „Бъдеще сега-2006“ в малкото родопско селце Гудевица се отглеждат и съхраняват около 20 редки видове растения. Младежи, заселили се в селото показват как може почти изчезнали и застрашени от изчезване растителни видове да се опазят и възстановят чрез прилагане на биоземеделски практики и култивиране.

В градинката основно се отглежда мурсалски чай, каза Теодор Василев, който е инициатор на проекта и председател на читалището. „Имаме още около 20-тина билки, между които лимонена мащерка, черен оман, ехинацея, сибирски лук, златен корен, риган и други“, коментира още Теодор. Преди няколко години със специално разрешение от РИОСВ са пренесли в градинката Родопски крем, но след едногодишно развитие, той е изчезнал.

В „Омайната градина“ има някои видове, които не растат в Родопите и не може да се видят в дивата природа. Такива са  ехинацеята, подбел и сибирския лук. „Имаме и други билки, които по-рядко могат да се видят и които не са част от флората в Родопите, дори и на  България“, каза още Теодор.

Той допълни, че „Омайната градина” е част от дейностите, които развиват и в нея се провеждат семинари и обучения за деца и младежи на различни теми. Целта е да им се покаже не само как да се опазват растенията, но и как да ги отглеждат и да използват тяхната сила, тъй като градинката се използва и с образователни цели. 

Етикети: билки, Гудевица
© Родопчани