В „Отворени досиета“: За насилствената смяна на имената на мюсюлманите с проф. Зейнеп Зафер

Публикувана на 05.11.2017 | 09:58
10369 прочитания
Автор: Л. Чаушева


​На 1 октомври тази година Българска национална телевизия (БНТ) стартира втория сезон на документалната поредица „Отворени досиета“. Поредицата „Отворени досиета 2“ се състои от шест документални филма - разкази на хора, оцелели по време на репресиите на тоталитарния режим. Документалните филми ни запознават със съдбите на различни личности, които правят своя избор да се обявят срещу лъжата и да застанат срещу системата.

В последния шести епизод от поредицата, който ще бъде излъчен днес, на 5 ноември 2017 година, от 13:00 часа по БНТ, ще видим историята на проф. Зейнеп Зафер.

Зафер е родена в гоцеделчевското село Корница. Това е населено място, което се свързва с бунта на местните мюсюлмани срещу насилствената смяна на имената през март, 1973 година.

Самата Зейнеп Зафер в интервю на Даниела Горчева разказва: „За събитията в с. Корница се е писало много. Аз ще кажа само това, че когато през студената нощ на 28 срещу 29 март 1973 в село влязоха военни и милиция, аз бях на 15 години и моят вуйчо Хюсеин Карахалилов (45-годишен, с 6 малолетни деца) беше убит пред очите ми на 50 метра от нашата къща (за съжаление, той не беше единственият). Същата нощ майка ми, аз и брат ми (по-малък с две години) заедно с много други семейства (почти всички жени и деца) бяхме насила изведени от къщи и изселени. По време на пътуването ни към най-близката гара на района си мислех, че ни водят на разстрел.

Не знаехме дали баща ни е жив. Той дойде при нас в село Славовица, Плевенско, където бяхме изселени, чак след 10 мъчителни дни на тревога за неговата съдба. Семейството на чичо ми също беше изселено, но на друго място. Мисля, че тази нощ изселиха около 35 семейства от Корница, а след това и други. Вкъщи беше оставена само баба ми по бащина линия, тогава вече вдовица…“

За тези и много други моменти от личния живота на проф. Зейнеп Зафер като потърпевша от насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани по времето на социализма ще научим в шестия  филм на БНТ от поредицата „Отворени досиета 2“.

Документалния разказ за репресиите над мюсюлманите в България по време на тоталитарния режим гледайте днес, 5 ноември, от 13:00 часа по БНТ1.

Image title