Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
В Смилян готвят програма за 6-ти май- празник на лековитата вода

В Смилян готвят програма за 6-ти май- празник на лековитата вода

Публикувана на 25.04.2014 | 17:37
1309 прочитания


Богата програма подготвят самодейците от читалище „Проф.д-р Асен Златаров” по повод 6 май – празник на лековитата вода, съобщава Ася Деянова – секретар на читалището.

Лечебните извори, които се намират в местността Дупката, според народното поверие лекуват различни болести. Тази година за втори пореден път жителите и гостите на селото ще се съберат в тази местност и ще празнуват всички заедно, като празничната програма е подготвена от самодейците на читалището. Програмата започва в 10 ч. с гайдарско изпълнение, след което ще прозвучи песента „Извор вода извираше” в изпълнение на изпълнителката Мариана Евтимова. След това ще се представи „Ода за водата”, като ще се наблегне и на празника Адралез.

Самодейците предварително ще изплетат венец от цветя – здравец, мащерка и други лековити билки, и две жени от фолклорната група ще го държат точно пред централната част на беседката на единия от изворите, където вътре има три чучура. Хората, които желаят ще минат под венеца за здраве и ще влязат в оградената част с трите чучура, за да се измият и да си налеят от лековитата вода. На излизане една възрастна жена, облечена в родопска носия ще ги дарява с китки за здраве, които са потопени в голям бакърен съд, пълен с вода от всички извори в района, напълнен още от предходната вечер. Китката се дарява с пожелание за здраве, късмет и берекет и с нея закичват дома си когато се приберат. Освен тези оградени три чучура в района има още извори и хората минават през всички, като от всякъде наливат по малко в туби и бутилки, които носят. Деянова каза още, че на този ден, пак според народното поверие е хубаво хората да се измият с роса, както и да се люшнат на дрян, за да бъдат здрави, силни и гъвкави като дрянът. На този ден се търсят по ливадите и четирилистни детелини за щастие и финансово благополучие през годината. Празникът ще завърши с песни и хора.