В Смолян беше почетен св. Висарион Смоленски

Публикувана на 30.07.2012 | 12:31
1032 прочитания
Православния храм Свети Висарион Смоленски
Православния храм Свети Висарион Смоленски


Стотици богомолци от Смолян и околността се събраха  за храмовия празник на църквата „Св. Висарион Смоленски“. Тържествената св. Литургия оглави Пловдивският митрополит Николай. Той беше в съслужение с архиерейския наместник архимандрит Висарион и свещеници от града и епархията. Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от хора на Пловдивска митрополия.

В края на св. Литургия митрополит Николай припомни житието на св. Висарион, неговата непоколебима вяра и мъченическия му подвиг.  Св. Висарион предпочел мъчителна смърт пред това да предаде вярата си и дал пример на своите пасоми да не се страхуват от смъртта, която ще ги направи безсмъртни пред Бога.

В словото си пред смолянските богомолци Пловдивският митрополит Николай остро разкритикува текст от проекта на Закон за детето, забраняващ въвличането на деца в религиозни дейности. Той посочи, че предложението в проектозакона означава не само да се забрани вероучението, но и да се забрани на родителите да кръщават децата си, да се забрани на децата да се кръстят.

От 2011 г. паметта на св. Висарион започва да се чества на 29 юли, датата на която е претърпял мъченическа смърт, както пише и в житието му: „на 29 юли 1670 година в Смолян умира мъченически епископ Висарион". Преди това поради грешка в църковния каледнар празникът се почиташе на 26 юни.

© Двери на православието