В Смолян ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на Пашмаклийския мирови съд

Публикувана на 16.04.2014 | 17:46
1172 прочитания


100-годишнината от създаването на Пашмаклийския мирови съд ще бъде отбелязана в Смолян на 23 май. Това заяви на пресконференция в Смолян председателят на Окръжния съд в града, Любен Хаджииванов.

С царски указ от 17 октомври 1913 г., веднага след освобождението на Родопския край, са създадени мировите съдилища в Пашмакли, Дьовлен и Златоград като част от Гюмюрджинския тогава областен съд, припомни Хаджииванов. Инициативата за честването на тази годишнина е обща на Районен и Окръжен съд в Смолян и ще се проведе на 23 май в рамките на културните празници на Смолян. Ще има откриване на паметна плоча, с отбелязване на годишнината, откриване на постоянна експозиция от фотографии и документи в сградата на съда и градско тържество.

На събитието ще бъдат поканени представители на институциите от Министерството на правосъдието, председателите на Върховния касационен и административен съд, главният прокурор, членовете на Висшия съдебен съвет и магистратите в областта. Хаджииванов призова гражданите за активност и участие при събирането на материалите в това честване, тъй като за магистратите е важно хората, които са запазили документални свидетелства от този период или са работили в съдебните институции като прокурори, съдии, съдебни заседатели и всички които са имали отношение към прилагането на закона в областта, да допринесат с материали ако разполагат с такива и да ги предоставят в съда. Председателят на Окръжен съд – Смолян каза още, че ще се отпечата и боршура с историята на съда, която ще бъде разпространена във всички учебни заведения, тъй като е важно това събитие да остави следа в историята на Смолянска област.

© Фокус