Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
В Смолян ще се проведе международна конференция за произхода на помаците

В Смолян ще се проведе международна конференция за произхода на помаците

Публикувана на 22.04.2012 | 20:16
3134 прочитания


"Помаците: версии за произход и съвременна идентичност" е мотото на международната конференция, която ще се проведе в Смолян между 4-ти и 6-ти май, 2012 г. Посвещава се на 40-годишнината от смяната на имената на помаците.

„Колебливата” идентичност на помаците е била досега обект на множество интерпретации: като се започне с фалшификациите и спекулациите с корен във възраждането – за насилствения и масов характер на „помохамеданчването” – и се завърши с новосъздадените „теории” за техния арабски, турски, тракийски, прабългарски произход. Всъщност, именно „колебливата” идентичност поражда версиите за произход, а не – обратното, както би било логично да се предположи.

Сред това изобилие от „научни” теории, специфично документалният аспект на феномена „помаци”, основан върху сериозни извори (преди всичко – османските данъчни регистри), остава, като че ли, по-скоро незабелязан и предназначен за тесни академични кръгове. „Войната” между интерпретациите, захранвани не толкова от научна прецизност, колкото от легендарни представи, най-често обслужващи партикуларни политически интереси, продължава и в нашето съвремие. Тази „война” рефлектира не само в задълбочаване на „колебливата” идентичност, но и  в тенденциозни (отново – мотивирани политически) спорове за самото понятие. Продължават – и в академичните, и в не дотам академичните среди – препирните за правомерния термин: помаци, ахряни, българомохамедани, българи мюсюлмани, българоезични мюсюлмани, родопски турци и т.н. 

Резултат от всичко това е все по-задълбочаващата се капсулация и маргинализация на тази толкова интресна културно-религиозна група, както и все по ясно очертаващите се тенденции за изтъкване на собствено етническо самосъзнание.

Периодическите скандали около произхода и идентичността на помаците, разразяващи се в обществото ни, възбуждат непрекъснати страхове – било от настъпление на „радикалния” ислям, към който тази група се счита иманентно податлива (именно – поради „колебливата” си идентичност), било от нови необмислени административни  решения и действия. Възможно е тези скандали да са предизвикани преди всичко от неразбиране, но не бива да се изключват и нарочни спекулации, мотивирани политически.

Една научна конференция едва ли ще реши тези толкова сложни проблеми, но във всеки случай – ще избистри тяхната академична (а не – спекулативна) интерпретация.

Организатори са Нов български университет, Институт за изследване на близкото минало, Фондация за свободата „Фридрих Науман”.