Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
В Турян правят ракия от бъз

В Турян правят ракия от бъз

Публикувана на 02.08.2013 | 14:19
12313 прочитания
снимка: wikimapia.org
снимка: wikimapia.org


В смолянското село Турян правят ракия от плод на бъз. Производителят е Филип Шехонов, местен жител, който стопанисва собствеността на районна кооперация в Турян, където именно се вари и ракията. Шехонов разказва, че идеята за производство на спиртната напитка от бъз дошла след като видял телевизионно здравно предаване, за производство на вино и дори детски сиропи за кашлица.

"Помислих, че след като се правят лековити сиропи от плода на бъза, може да опитам да направя и ракия", обясни майсторът. Така, в рамките на последните три години Филип Шехонов залага ароматния плод и вари ракия по технологията, с която се прави и вино.

"Важно е плодът да узрее достатъчно, обира се и се слага на пресата, където се мачка, събират се чепките, за да остане само гроздът. Оставя се да ферментира. После се добавя захар във вид на сироп и се смесва. Технологичното време отнема около седмица-две в зависимост от времето, след което отлежалата смес се вари в казаните", обясни технологията Шехонов. При заложени около 100 кг. плод на бъз, се добиват около 30 до 40 литра алкохол.

"По-малък добив дава, не е като гроздето, но все пак е много вкусна и ароматна ракия", посочи още откривателят на бъзовата ракия. Произвежданите количества са главно за собствена консумация, като местният производител черпи приятели и съседи.

Всички очакват новата селекция – в края на месец август плодът на бъза ще узрее напънлно и първата ракия ще е готова около 15 септември.

© Фокус