Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
В неделински села властва притеснение и страх от глад

В неделински села властва притеснение и страх от глад

Публикувана на 10.12.2013 | 11:47
1506 прочитания


В неделинския край са притеснени, че още не е започнала изкупната кампания на тютюна. Кметът на село Средец споделя, че хората се тревожат от факта, че досега винаги на първи ноември е започвала кампанията. Сега наближават празници, жителите на селото имат вересии в местните магазини и очакват възнаграждението за целогодишния им труд, за да могат да си разплатят борчовете и да посрещнат спокойно новогодишните празници.

Според кмета на село Средец, причината за забавянето е, че цигарените фабрики поставят ултиматуми на фирмите да изкупуват тютюна на по-ниски цени, а така ще се стигне до унищожаване на производството.  „Не се цени българския земеделец, който с честен труд си изкарва парите”, каза Съби Хаджиев и посочи, че кметовете в региона са единодушни, че трябва да има баланс и Министерството на земеделието трябва да се намеси, тъй като то дава разрешителни и лицензи на тези фирми и е нужно да подкрепи местните производители и да защитава интересите на родното земеделие.

Тютюнопроизводството е основният поминък в селото, на това разчитат почти всички семейства. Производителите в селото имат готовност да продават, но ако фирмите не дойдат и тази седмица, ще предприемат стачки, подчерта кметът и добави, че той е солидарен с тях. Реколтата тази година в Средец е слаба от около 70-100 кг тютюн от декар, а хората искат поне да си покрият разходите и да имат средства да се препитават, защото мизерстват. „Трябва да се вземат мерки, защото има семейства, които карат само на хляб и лук”, каза още кметът на село Средец.