В някои райони на Родопите отбелязват Ашура

Публикувана на 14.11.2013 | 15:10
2210 прочитания


От вчера сред мюсюлманите  се отбелязва празникът Ашура. Характерното за този празник е това, че жителите на един квартал или на цялото населено място приготвят традиционна гозба.

Във всеки район има различни традиции. В някои родопски селца всяко семейство вари гозбата със собствени продукти и след това раздава за здраве и берекет на съседите. В други райони се прави организация и хората населеното място дават продукти, като се приготвя казан с храна, необходима за изхранването за цялото село.

Гозбата се нарича трахна, а за нея можете да прочетете повече на http://rodopchani.bg/Trahna-po-rodopski-vkusat-na-nostalgiyata

 

В паметта на най-възрастните родопчани е останала една история, според която на този ден корабът на Нух (библейският Ной) заседнал на планината ал-Джудда. След като хората слезли от ковчега, те събрали малкото продукти, които им останали, и ги сготвили заедно. Според ислямската традиция на този ден е хубаво да се пости.

На същият ден пророкът Муса (Моисей) чрез молба към бог прави път през морето разделяйки водата за да спаси израилтяните от фараона.

Полезното на този празник е това, че има приемственост между поколенията, не се къса пъпната връв с миналото. По традиция гозбата се раздава на близки и съседи, без значение каква религия изповядват. И едните, и другите проявяват толерантност и от столетия тук в планината християни и мюсюлмани живеят в мир и разбирателство.

Тези приятелски отношения устояват на всякакви опити за насаждане на вражда и омраза помежду им...