В родопско село няма раждаемост, няма работа, няма и млади хора...

Публикувана на 13.03.2014 | 14:45
1658 прочитания
снимка: smolyanpress.net
снимка: smolyanpress.net


Тъжната картина на нашата действителност пробожда с острие сърцата на мнозина, но като че ли с годините остриетата затъпяват, или по-вероятното е сърцата ни да закоравяват. Всеки ден слушаме за безработицата и за застаряването на населението. Това са характеристики, които можем да приложим към положението на голяма част от родопските села.

Такъв е случаят и със смолянското село Сивино. От 6 години там не се е раждало дете, посочва кметът Бойко Даракчиев. По думите му живеещите в селото няма къде да работят. Единствените работни места са в кметството, пощата и магазина. Част от мъжете поне се заниманат с дърводобив, но за жените няма никаква алтернатива. Голяма част от жителите разчитат единствено на работни места по програми от бюрото по заетост. Чрез тях до голяма степен се решават проблемите, защото освен, че по този начин се отварят работни места, пътищата в селото се поддържат.

Младите хора са се преместили в големите градове, или в чужбина, където търсят препитание, защото ако останат в родното село, трябва да останат на гърба на пенсионираните си родители.