В топлия уикенд родопчани тръгнаха из горите да припечелят някой лев

Публикувана на 09.11.2013 | 18:58
1632 прочитания


Още в ранни зори горите около общините Рудозем и Мадан бяха изпълнени с туристи-гъбари, които бяха плъзнали по билата, заредени с кофи и с надежда, че днешният ден ще е доходен и успешен. Освен с надежди, хората, които се бяха изкачили до най-високите места, успяха да се насладят на магията на планината и на красивата сутрешна мъгла, която като в пръстен беше обвила върховете.

Ранобудните туристи на малки групички и индивидуално обикаляха "своите" райони и въоръжени с жилави пръчки, ровиха нападалата шума от храстите в търсенето на първото качество манатарка, която се изкупува по 10 лв за килограм. Прави впечатление, че запалени по това хоби са хора от всички възрасти- от младежи, до възрастни пенсионери. Интересното е, че не само безработните търсят препитание в гората чрез събирането на гъби. Значителният брой гъбари днес се дължеше и на това, че и работещите родопчани бяха решили да излязат в гората- хем да се разтоварят от отрупания със служебни задължения делник, хем и да изкарат някой допълнителен лев за закърпването на семейния бюджет. Мълвата, че има много гъба, се беше разнесла навсякъде и явно доста хора бяха решили да опитат късмета си в гората.

В края на деня имаше доволни, които бяха хванали прилични надници, но имаше и разочаровани- такива, които са обиколили доста, но почти нищо не са намерили. За тях остава утехата и надеждата в утрешния ден. Но те в никакъв случай не могат да бъдат наречени губещи, защото ноемврийските слънчеви часове, прекарани сред дивата природа, несъмнено са били зареждащи с енергия.