В три общини в област Смолян регистрираха туларемия сред диви зайци

Публикувана на 04.06.2014 | 14:56
1101 прочитания


За първи път от осем години насам в област Смолян са регистрирани случаи на туларемия сред диви зайци, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните.

До момента са установени 7-8 мъртви животни в общините Смолян, Мадан и Златоград, на които е направена аутопсия и е доказано, че са заразени. 

Туларемията е заразна болест, като има природо-огнищен характер и от нея боледуват доста животни птици. Характерното за болестта е, че засяга и хората. От Областната дирекция по безопасност на храните препоръчват на хората да не пипат заразени животни и да стоят настрана от тях.

Заразеното животното може да се познае по неадекватното поведение. Разпространяването на болестта става чрез квектори – кърлежи, въшки, бълхи, комари, които я пренасят сред дивите животни. При домашните животни се пренася най-вече от гризачите. Заболяването циркулира в природата и се проявява периодично, но се лекува сред домашните животни. Хората боледуват по-тежко от болестта, защото има различни прояви кожна, очна и други форми.