Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Вълци разкъсват овце в Родопите-този път поразията е станала в района на Турян

Вълци разкъсват овце в Родопите-този път поразията е станала в района на Турян

Публикувана на 18.09.2013 | 16:40
2140 прочитания


Поредно вълче нападение беше регистрирано в Родопите. Този път сивите хищници убиха 8 овце край смолянските села Турян и Пещера. Стадото, собственост на бизнесмен от смолянския квартал „Каптажа", е пасяло в обичайния от години район, когато от близката гора изкочили хищниците, които нападнали 200-те овце. На място вълците убили шест от тях, а две са безследно изчезнали, след като се разбягали във всевъзможни посоки от страх.

Хората са в паника, защото такава дързост от страна на вълците не се е проявявала. Овчарите се готвят за зимния сезон като купуват още кучета, с които ще се мъчат да опазят стадата си. Масово местните се запасяват с пиратки, тъй като шумът и огънят са единствените начини човек да се предпази от вълк, коментират уплашените жители. Преди две години в района е имало вълк, който нападал овчите стада, но бил острелян от местната ловна дружинка. Сега обаче никой не смее да нападне глутница. Нападенията от вълци не се обезщетяват, както при мечките и всички загуби са за сметка на собствениците.

Хората предполагат, че вълците са дошли от Гърция и обикалят граничния район в Рудоземско и горното поречие на Арда. В края на август глутница нападна стадо в село Мочура, където 19 овце бяха умъртвени. Същият собственик изживя истински ужас миналата година, когато близо 60-овце бяха натръшкани безразборно по поляната от безмилостите диви животни.

© rodopismolian.blogspot.com