Валя Балканска ще бъде патрон на гайдарското надсвирване в Равногор

Публикувана на 29.06.2017 | 21:24
2438 прочитания


​Световноизвестната народна певица Валя Балканска е патрон и на тазгодишното, четвърто поред, гайдарско надсвирване в Равногор, което ще се проведе на 15 и 16 юли. Така беше и през миналата, а и по-миналата година, когато гайдите огласяха небето над Родопите, пише pazardjik.marica.bg. Ако не знаете - Валя Балканска е съучредителка и почетен член на фондация "Гайдарско надсвирване - Равногор" и не крие любовта си нито към китното родопско село, нито към знаменитата българска гайда. Всяка година народната певица присъства лично на гайдарското надсвирване и обикновено стопля сърцата на свирачи и публика с прочувствено слово. А тази кратка реч е право и задължение на патрона на фестивала.

Валя Балканска обикновено говори след кмета на община Брацигово, която е сред спомоществователите на този празник за любителите на гайдата, също както и кметството в Равногор. Намират се и дарители, привлечени от целта, прокламирана от фондацията: да популяризира автентичния родопски фолклор, да извисява любовта към българското народно творчество в сърцата на млади и стари, като така  бъдат възраждани и запазвани традициите и духът на българския народ. 
Важно е да се знае, че в това надсвирване има място за млади и стари, за ученици и корифеи. Най-младите, които са под 14 г., имат право на свободно изпълнение в рамките на 5 минути. Гайдарите на възраст между 15 и 20 г. задължително изпълняват бавна и бърза мелодия, общо до 6 минути. Това правят и тези над 21-годишна възраст, но на тях им е отпусната още 1 минута за изява и така времето им става 7 минути. Най-младият и най-възрастният гайдар получават специални награди - голяма, художествено изработена чиния с логото на надсвирването. И още нещо - надсвирването е със състезателен характер и жури класира най-добрите, отчитайки стиловите особености, чистотата и техниката на изпълнението. Ако се случи двама свирачи да получат един и същ брой точки, председателят на журито им задава музикална тема и те се надсвирват, като импровизират в рамките на 2 минути.
През тази година желаещите да участват в надпреварата имат още малко време да се запишат и евентуално да сбъднат мечтата на организаторите - по време на надсвирването край параклиса на "Св. Илия" да зазвучат едновременно 100 каба гайди.