Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Във Велинград се стягат за голям празник

Във Велинград се стягат за голям празник

Публикувана на 20.01.2014 | 14:20
1507 прочитания
снимка: bg.wikipedia.org
снимка: bg.wikipedia.org


И тази година в община Велинград празникът Бабинден ще бъде отбелязан тържествено на 21 януари, съобщиха от общинската администрация.

В общинския отдел ГРАО вече тече записване на родените през 2013 година деца за традиционния ритуал „Даване име на дете“. Дарованието и наричането за здраве, благополучие и късмет от орисниците на община Велинград отново ще се проведе в салона пред Голяма зала на администрацията. Служителките от отдел ГРАО благославят децата с техните имена и пожелания за здраве и късмет. Поздрав към родителите и бебетата ще бъде отправен от кмета на община Велинград Иван Лебанов и фолклорен ансамбъл “Чепино”.

По-късно родителите и техните рожби могат да участват в празничното награждаване на пл. ”Николай Гяуров”, където ще бъде връчена наградата “Най-добър акушер — гинеколог на България и Велинград за 2013г.”. Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари, но в Чепинско традицията от поколения е да се отбелязва по стар стил на 21 януари в чест на бабата акушерка в населеното място. Празникът е свързан със семейните обичаи и по този повод в Община Велинград се практикува от години представянето на обичай „Поливане“.

Във велинградско има и традиционни ястия за празника, сред които са пача, зелник, боб-софенка и редица други типични за сезона. В празничната програма на площада участие ще вземат и мъжка фолклорна група при НЧ ”Васил Левски-1904” кв. Каменица и състав за автентичен фолк при НЧ “Методи Драгиново”с. Драгиново.