Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Възстановка на цялата легенда за Орфей и Евридика ще бъде изиграна на Орфическите мистерии в село Триград

Възстановка на цялата легенда за Орфей и Евридика ще бъде изиграна на Орфическите мистерии в село Триград

Публикувана на 23.07.2012 | 17:15
4304 прочитания
Към Триград
Към Триград


По време на традиционните Орфически мистерии в родопското село Триград край Девин. може би за първи път в България, ще бъде направена възстановка на цялата легенда от деня на сватбата между Орфей и Евридика, до спускането на Орфей в подземното царство на Хадес. Това каза Владимир Солаков от Туристическо дружество „Орфей” – Девин и съорганизатор на празника. Последната част досега не е правена като възстановка на терен, особено в пещерата „Дяволското гърло”, в която се предполага, че реално Орфей е слязъл да търси Евридика и това е уникалното, поясни Соляков. Участниците в спектакъла, на 28 юли ще са в много ефектни и впечатляващи. Очаква се на събитието на присъстват се много зрители, тъй като до днес има над 140 000 разглеждания на събитието, регистрирани на интернет-страницата на проявата, има над 17 000 коментара и около 800 души до сега са потвърдили присъствие на празника, каза Солаков. Около 25 актьори ще се включат в пресъздаването на легендата, като сред тях са Орфей, Евридика, вакханките и съществата от подземното царство. Ансамбъл „Зареница” от Смолян ще се включи във възстановката на легендата, група „Файр дър” от София ще направи огнения спектакъл, а помощник режисьор на мащабната проява е Емилия Ованесян.
По думите на Солаков, първата част от възстановката, която представлява сватбата между Орфей и Евридика, танците на вакханките и момента с ухапването от змията, след който Евридика умира, ще се разиграе в центъра на село Триград. Втората част на възстановката е шествие към пещерата „Дяволското гърло”, заедно с Орфей, бог Хермес и вакханките, където заедно с присъстващата публика всички ще се отправят към природното образувание, за да наблюдават самото спускане на Орфей в царството на Хадес и молбата за връщането на Евридика обратно, обясни Солаков. След като премине и частта в пещерата, вън пред входа й, ще бъде и огнения спектакъл. От съображения за безопасност в пещерата няма да се допускат зрители, а отвън ще има екран с размери 10 на 4 метра, на който всички присъстващи ще могат да наблюдават вазстъновката от пещерата. Възстановката на легендата и огненият спектакъл ще продължат около два часа между 19.30 и 21.30 ч., като след това е предвиден рок-концерт в центъра на селото.