Възстановката „Един пазарен ден в Стария Златоград“ – кулминация на Делювите празници

Публикувана на 18.08.2017 | 18:36
4748 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка:marica.bg
Снимка:marica.bg


​„Един пазарен ден в Стария Златоград“ е възстановка, която пресъздава атмосферата на пазаруването отпреди 100 години. Тя е част от „Делювите празници“, които се провеждат в Златоград от 2001 година. „Целта е да пресъздадем един пазарен ден на града преди век, когато пазарите са се превръщали в празници и където хората, освен че са пазарували, са ходили и на хорището, за да играят“, коментира Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс и един от организаторите на събитието. Както всяка година, и тази актьори от Родопския драматичен театър и самодейци ще се превъплатят в ролите си на на глашатаи, фотографи, абаджии, дами с чадърчета, а също и на търговци на маслини и на боза, които трябва да привличат клиентите си. Между персонажите ще бъдат актьорите Никола Пашов и Румен Бечев, каза още Митушев.

По време на „Делювите празници“ ще се проведе Международно състезание по баскетбол за купата на „Делю войвода“. Ще бъдат представени изложби от пленери, проведени през годините. Те винаги са тематични – „Златоград – градът на Делю хайдутин“, „Магията на Златоград“ и други.

Делювите празници се провеждат всяка есен. Тази година те ще бъдат в дните от 22 до 24 септември, като възстановката от Възраждането ще бъде на 23.

2017 година е обявена за годината на Делю войвода и се честват 240 години от рождението му.

© Родопчани