Вдъхновен от Родопите русенски художник откри изложба в Смолян

Публикувана на 17.08.2017 | 21:11
3158 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Станчо Станчев
Станчо Станчев


​Русенският художник Станчо Станчев представи своя самостоятелна изложба в Смолян в залата на Клуба на дейците на културата. Това е седмото му участие в изложба, представи го Светозар Казанджиев от клуба. Свои творби до сега е излагал в самостоятелни или колективни колекции в Русе, Плевен, Велико Търново, София.  

От 2-3 години Станчо Станчев е запленен от родопската тема. Гайдите, песните, както и красотата на Родопите стават негови вдъхновители за последните му живописни творби – „Орфей“, „Гайдари“, „Родопска песен“, „Дует“, „Под дъгата“. Три от картините му изобразяват емблематичният гайдар Стою Чонгаров от Бостина, който също присъстваше на изложбата.

Image titleСтою Чонгаров

Лично да поздрави русенския художник бе дошъл и гайдаря Петър Янев, който заедно със сина на Станчо Станчев и техен приятел откриха изложбата под съпровода на трите каба гайди.

Image title

За rodopchani.bg Станчо Станчев сподели: „Родопите винаги са били дълбоко в сърцето ми, но творческото ми вдъховение да ги изобразявам в творчеството си, се отключи едва когато синът ми се преместил да живее в Смолян и всъщност идеята за изложбата беше негова“.

Художникът бе твърдо убеден, че посещенията му в Родопите ще стават все по-чести и се надява тази изложба да не е последна в Смолян.

Image title

Image title

© Родопчани