Велинград – СПА столицата на Балканите

Публикувана на 07.07.2017 | 14:53
7336 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Велинград е град в Южна България, разположен в западната част на Чепинската котловина, до границата между Родопите и Рила.

През 2005 година Велинград е обявен за СПА столица на България по решение на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. През 2008 година Велинград е обявен и за СПА столица на Балканите. Титлата е присъдена на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите, състояла се в Монтерей, Мексико.

Градът е изключително богат на минерални извори и това го нарежда сред най-посещаваните български градове. В него се лекуват и почиват над 300 000 български и чуждестранни туристи. Известни са около 80 извора с температура на водата между 28 и 86 градуса.

Велинградският водоносен басейн е един от най-добре проучените в окръга и страната. Общият дебит на минералните извори е 170 литра в секунда.

Благоприятното съчетание на балнеологични и климатични фактори във Велинград дава възможност да се лекуват редица заболявания.

Курортът е подходящ за лечение на ставни заболявяния, заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични, бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни болести, както и още много други.

Централният градски плаж разполага с няколко басейна, включително детски. Многобройните хотели пък предлагат разнообразни СПА и лечебни процедури с минерална вода. 

Image titleГрадът е изключително добре устроен. Разполага с множество изградени паркове, където жителите и гостите на града да се наслаждават на прекрасната родопска природа.

Най-голямата забележителност на Велинград е Клептуза – най-големият карстов извор в България. Част от водата се използва за водоснабдяване на града, друга - за напояване, а трета пълни двете изкуствени езера, които са любимо място за отдих на гостите и жителите на курорта. На бреговете им са разположени заведения, а във водата могат да се карат водни колела.

Велинград предлага отлични условия за незабравима почивка, съчетана с многобройни ползи за здравето, произтичащи от най-голямото богатство на курорта – неговите многобройни минерални извори.