Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Велинград отново на протест – добив на волфрам в Грънчарица няма да има

Велинград отново на протест – добив на волфрам в Грънчарица няма да има

Публикувана на 28.09.2017 | 09:22
3892 прочитания
Автор: Л. Чаушева
Снимка: Община Велинград
Снимка: Община Велинград


​В Световния ден на туризма – 27 септември десетки жители на Велинград излязоха на мирен протест срещу инвестиционно предложение от страна на „Ресурс - 1” АД за рудодобив в находище Грънчарица до града. Това съобщи пресцентърът на Община Велинград.

Протестът започна в 10:30 часа в сряда и се проведе пред сградата на РИОСВ в град Пазарджик, където предстоеше да се проведе заседание на експертния екологичен съвет по повод инвестиционния проект. Организатори на мирната демонстрация бяха активистите от Гражданско сдружение „Запазване на Община Велинград като екологично чист регион без рудодобив”, съвместно с Община Велинград. Участие в протеста взеха и гайдарите от гайдарския ансамбъл на град Сопот. 

Image titleСнимка: Община Велинград

Под звуците на родопски гайди и покрай 4-метров български трибагреник десетки велинградчани заявиха позицията си срещу откриването на мина „Грънчарица” до велинградското село Кръстава.

След 3-часовото заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ – Пазарджик беше взето единодушно решение инвестиционното предложение за откриване на мината за рудодобив да не бъде прието. По думите на кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев евентуалното откриване на мина „Грънчарица” би довело до замърсяване водата на Велинград. Това ще е пагубно за здравето на хората в региона и ще повлияе в много негативна насока за развитието на икономиката и туризма в града и в целия регион.

Жителите на Велинград и местната управа са изключително удовлетворени и щастливи от развитието на казуса и от успеха си да опазят Велинград като СПА столица на Балканите.