Венец от името на Областният управител бе положен по случай годишнината от рождението на Васил Левски

Публикувана на 18.07.2014 | 14:44
1140 прочитания


С венец от името на областния управител инж. Димитър Кръстанов бяха засвидетелствани почитта и преклонението пред величието на личността и делото на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация- Смолян.

Това стана на възпоменателно тържество по случай 177 години от рождението на Апостола, пред единствения му паметник в Средните Родопи в ПМГ „Васил Левски”, организирано от гимназията и със съдействието на Общински комитет „Васил Левски”. На тържеството присъстваха представители на държавната и местната власт, секретаря на Общинския комитет, началникът на РИО на МОН и експерти от Инспектората, общественици, учители, ученици, граждани и др. 

При откриването на тържеството директорът на ПМГ г-жа Мария Илиева изрази гордостта на възпитаниците и учителите от Райковската гимназия да имат за свой патрон святата личност на Апостола още от 1921 г. „Васил Левски е велик не само заради делата си и идеите си, а и за това, че личността му е съвкупност от духовник, революционер и държавник” каза в словото си Илиева. Откъс от мемоарите на Марко Марковски за тайното съзаклятие на Троянския революционен комитет бе представено от Сава Бакалов, ученик в ПМГ от 11б клас. Участие в тържественото събитие взеха и деца от ОДЗ „Митко Палаузов” с изпълнение на стихотворение за Левски. 
 
С минута мълчание и коленичили пред паметника всички присъстващи почетоха паметта на Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени от името на институции и организации и от всички присъстващи на тържеството. Всяко дете от детската градина също поднесе своето цвете в знак на почит към Апостола.

В края на тържеството секретаря на Общински комитет „Васил Левски” Златка Петрова връчи медали „Съратник” и „Съмишленик” на директора и педагогическия колектив на ОДЗ „Митко Палаузов” за тяхното участие всяка година на този ден в двора на училището.