Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Вишеград – най-запазеният средновековен замък в Родопите

Вишеград – най-запазеният средновековен замък в Родопите

Публикувана на 02.11.2017 | 16:45
15130 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: ahrida.org
снимка: ahrida.org


​Разположена в землището на село Вишеград, на живописен скалист връх от десния бряг на река Арда, от който се разкрива приказна гледка към язовир Студен кладенец, се издига крепост Вишеград, смятана за най-запазения средновековен замък в Родопите.

Причината, поради която именно тази крепост се смята за най-добре запазен средновековен замък са изключително добре запазените крепостни стени, достигащи завидната височина от 8 метра.

Според археолозите, историческата крепост била построена през ХII – XII век на мястото на друго още по-древно укрепление, датиращо от времето на траките.

Интресното име на крепостта, а именно Вишеград е със славянски произход и означава „висок град“. Смята се, че величествената родопска крепост е изпълнявала функцията на резиденция за управителя на област Ахридос.

Също така се твърди, че или тук, или в крепост Моняк, разположена от другата страна на язовира баронският съвет на Латинската империя избира за владетел Анри Фландърски, след като брат му Балдуин е пленен от цар Калоян.

При проучването на крепостта са открити подове на землянки и основи на пещи. Намерени са също така хромели, фрагменти от глинени съдове, железни оръдия на труда и оръжия.

В околностите на крепостта са разкрити още 17 тракийски надгробни могили.

Без съмнение обаче, нещото, което ще ви впечатли най-много при посещение на крепостта е пленителната гледка към язовир Студен кладенец. Фактът, че предците ни издигали укрепленията си на най-високите върхове, днес ни дава прекрасната възможност да се наслаждаваме на приказни родопски гледки, докато опознаваме своето славно минало и своите неуморни и велики предци.

Image titleснимка: poseti.guide-bulgaria.com