Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
"Вкаменената сватба"- една любов, запечатана в скалите

"Вкаменената сватба"- една любов, запечатана в скалите

Публикувана на 13.02.2014 | 16:19
1486 прочитания
снимка: bg.wikipedia.org
снимка: bg.wikipedia.org


Изключителен туристически интерес предизвиква скалното образувание Вкаменената сватба, което се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара.

Любопитството на хората към скалния феномен не стихвало и така започнали да се раждат легендите. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността, които остават живи и днес, след като се предават през поколенията. Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, моментално се вкаменявал. Процесът е бил безвъзвратен.

Ето каква легенда ни разказа човек, който ее живял известно време в кърджалийския край на Родопите. Преди много години един младеж се влюбил безнадеждно в момиче от съседното село. Спрял да се храни, нямал сили да се изправи от леглото от любовна мъка. Тъй като бил едничък на родителите си, те отишли и поискали момичето, за което толкова копнял техния син. Дали момичето, но по време на сватбения ритуал духнал силен вятър, който отвял воала, скриващ лицето на булката. Всички сватбари неволно зърнали момичето и начаса били вкаменени. В други варианти на легендата след като паднало булото на девойката, свекъра й е пожелал, след като е видял колко е красива и за да предотврати ужасните последствия от тези нечисти помисли, майката природа е вкаменила всичко.

Интерес представлява и това, че самите фигури не са едноцветни. Това се дължи на наличието на различни метални оксиди.