Владимир Уручев: Нуждата на България от ЕС е крещяща

Публикувана на 24.04.2014 | 23:27
1083 прочитания
снимка: www.gerb.bg
снимка: www.gerb.bg


„Нуждата на България от Европейския съюз е крещяща“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев по време на срещата си с жителите на златоградското село Старцево, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По думите му колкото повече общи политики има, толкова по-добре за България. Най-пресният пример, каза той, е заради кризата в Украйна и рязко изострилият се въпрос за сигурността на доставките на газ от Русия.

„Ако ЕС имаше обща енергийна политика, България нямаше от влизането си в ЕС досега да продължава да получава газ само по един тръбопровод от Русия. 100% щеше да се намери възможност да се присъединим или към европейската газова структура, или в Гърция да се изгради терминал за втечнен газ и оттам да получаваме гориво. В момента не само в страните от бившия соцлагер, но и някои западни страни като Австрия и Италия са застрашени в почти същата степен от евентуално прекъсване на газа през Украйна, както и България”, посочи Уручев. . Той допълни, че това е единият от секторите, в който най-ярко личи, че има необходимост Европа да става по-обединена и по-силна, за да може да защити държавите-членки и всичките 500 милиона жители на ЕС.

Уручев подчерта, че Гърция би фалирала директно, ако ЕС не беше се намесил да гарантира заемите й от МВФ и от европейските банки, а също да й опрости част от дълга в десетки милиарди евро. По сходен начин стоят нещата в Испания, Португалия, Ирландия. „Тоест, има нужда от повече Европа, от по-обединена Европа, което за големите държави може би не е толкова добре. Една Германия например е много мощна. Тя иска да си определя политиките, но за по-малките държави, които са мнозинство в ЕС, е необходимо да има общи политики”, допълни Уручев.

Според него евроскептицизмът може да се преодолее точно по време на избори като се гласува за правилните политически семейства. „Тези, които искат ЕС да е по-обединен, по-силен. И да е играч на световната сцена“, допълни Уручев.

© пресцентър на ПП ГЕРБ