Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Владимир Уручев в Смилян:Общият бюджет на новата Програма за развитие на селските региони е 2,9 млрд. евро

Владимир Уручев в Смилян:Общият бюджет на новата Програма за развитие на селските региони е 2,9 млрд. евро

Публикувана на 19.02.2015 | 16:26
988 прочитания
снимка: www.gerb.bg
снимка: www.gerb.bg


Общият бюджет на новата Програма за развитие на селските региони (ПРСР) е 2,9 млрд. евро. Това заяви пред жители на смолянското село Смилян евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Уручев, който е и заместник-член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, проведе среща с над 50 земеделски стопани в читалище „Асен Златаров“ в Смилян. Във форума участваха също кметът на община Смолян Николай Мелемов, временно-изпълняващият длъжността директор на държавен фонд „Земеделие“ Денислав Костов и експерти от ДФ „Земеделие“. Разисквани бяха общите европейски политики в сектора и новостите при кандидатстване за директни плащания на площ за 2015 г.
Владимир Уручев съобщи, че на 11 февруари Министерският съвет е обявил втория коригиран вариант на ПРСР за следващия програмен период, в който са отразени стотиците забележки към старата програма. „Коригираният вариант е изпратен в Брюксел и се очаква т.нар. писмо за предварително одобрение. Може би през юни месец програмата ще бъде одобрена“, посочи евродепутатът. Той добави, че преди одобрението българското правителство ще започне предварително изпълнението на две мерки за „Инвестиции в материални активи“, наследник на мярка „Модернизация на земеделските стопанства“, и „Млад фермер“, защото иначе 2015-та година ще бъде загубена. Мерките се очаква да бъдат отворени в края на март месец.
„Има значително увеличаване на средствата по тях. „Млад фермер“ от 40 млн. евро преди сега става 70 млн. евро“, уточни Уручев. Според него България има сравнително добра усвояемост по предишната селска програма. „Загубите се очаква да бъдат около 50 млн. евро, отделно страната е санкционирана с 60 млн. евро. Така че на фона на 3,2 милиарда евро общ бюджет това си е постижение за България и за хората, които работят по нея“, отбеляза още Уручев.
По думите му, от 1 март започва разяснителна кампания на Министерството на земеделието и храните. Предстои да се приемат много наредби, които да регламентират новата ПРСР.
Запитан кога ще се изравнят субсидиите за българските стопани с тези от останалата част на Европа, Владимир Уручев отговори, че е приет график за изравняването им. Той обясни, че страната ни е нов член на ЕС и това е основната причина българските земеделци да получават по-ниски евросубсидии, а също, че има икономически критерии за определяне на субсидиите. Той посочи, че очаква до две години процесът да приключи, като дотогава страната ни е получила право на преходна национална помощ като компенсация. „В този график сме заедно с Румъния“, каза българският евродепутат от ГЕРБ и подчерта, че в този процес на някои страни им намаляват субсидиите.
Денислав Костов разясни в подробности 20 -те схеми, по които може да се кандидатства за директни плащания на площ и преходна национална помощ за 2015. Той посочи, че макар община Смолян да не е включена в ПРСР, има тематична подпрограма, в която приоритет ще бъде даден на проекти в региони като нашия - планински, труднодостъпни, с разпокъсани площи и трудно обработване на земите. „Подмярка 6.3 „Начална помощ за стартиране на стопанска дейност за развитие на малки стопанства", която е наследник на полупазарните стопанства, ще ви позволи да кандидатствате за 100% подпомагане на стойност 15 хил. евро за 5 години“, каза Костов.
© пресцентър на ПП ГЕРБ