Водопад „Гюмберджията“ – идеалният заместител на претъпканите плажове

Публикувана на 09.09.2017 | 09:54
15481 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: kalinaborovo.com
снимка: kalinaborovo.com


​Гюмберджията е водопад, намиращ се на Белишка река. Природната забележителност се намира в околностите на село Белица, попадащо в пределите на община Лъки.

Водопад „Гюмберджията“ е едно изключително красива природна забележителност, каквито са и всички останали забележителности в Родопите. Природата, обграждаща го от всички страни, придава още повече магичност на местността, а и я прави прохладна – ценен дар, особено през летните горещини.

Водите под водопада често биват използвани за разхлада през лятото, като осигуряват на потопилите се в тях едно незабравимо плажуване, далеч по-вълнуващо, интересно и приятно от плажуването на който и да е претъпкан плаж, било то в страната или пък чужбина.

За да стигнете до Гюмерджията ще трябва да продължите около 6,5 километра след село Белица, за да стигенте разклона. След разклона проследявате притока, вливащ се в река Белишка и продължавате по черния път, докато стигнете вивариума за мечки. Стигнете ли до вивариума ще се натъкнете и на забележителния водопад.

В близост до водопад „Гюмерджията“ се намира и скалния мост „Шапран дупка“ – естествено прокопан от същата река Белишка процеп в огромната скала.

Може би, в края на летния сезон е малко късно за това предложение, но не забравяйте да отбележите плажуването край водопад „Гюмерджията“ като приключение за следващия летен сезон. Ако пък сте смелчага, то може да се потопите във водите под водопад „Гюмюрджията“ и в ранната есен, когато природата наоколо ще е изключително живописна с нейните спиращи дъха есенни пейзажи.

© Родопчани