Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Водопад Свети дух, с. Манастир, Западни Родопи

Водопад Свети дух, с. Манастир, Западни Родопи

Публикувана на 23.12.2017 | 22:14
8033 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg


В близост до красивото село Манастир се намира водопад "Свети дух". Височината му е около 15 м и е най-пълноводен в периода април – юни. Водопада е разположен на река Манастирска и отстои на около 1,5 км пеша от центъра на село Манастир. Обявен е за природна забележителност през 1965 г., а местността с площ 0,5 ха около него е защитена.

До водопада се стига лесно по изградена екопътека, която  е осеяна с маркировка, с места за отдих, с варианти за посещение на  параклисите  в района  - „Св. Дух”, „Св. Василий Велики”, „Св. Неделя”. Наоколо са разположени и други стари и нови параклиси  - „Св. Илия”, „Св. Богородица”, „Св. Георги”, „Св. св. Кирил и Методий”. 

Село Манастир е най-високо разположеното на Балканския полуостров селище – на 1500 метра надморска височина. То е на 56 км от Асеновград, на 74 км от областния център Пловдив и на 21 км от град Лъки. В него и в двете му отдалечени махали – Балкан и Крушово, живеят около 110 души. 

Близо до селото се намира парк Света Неделя с вековни ели, смърчове и вековен бук. 
От село Манастир започват туристически маршрути до други интересни местности и забележителности в Родопи – Хайдушки Ливади, с. Давидково и др.