Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Връх Ком – поредното неустоимо родопско предложение

Връх Ком – поредното неустоимо родопско предложение

Публикувана на 15.08.2017 | 13:23
9920 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: ithetraveler.net
снимка: ithetraveler.net


​Чувайки връх Ком, в съзнанието на всеки изниква именития връх в Стара планина. Малцина са тези, които се сещат за връх Ком, издигащ се в омайната Родопа планина и допринасящ още повече за нейната необятност и магнетичност.

Пътят към връх Ком в истинско приключение. Начинът да се стигне до него е пеша или в най-добрия случай, изпозлвайки коня на някой услужлив родопчанин. Пътеката към върха е тясна и стръмна, обградена от родопска гора и съпътствана от чист родопски въздух.

Изкачвайки се на връх Ком, няма да видите смайваща гледка, както сигурно очаквате. Родопите ще ви изненадат и този път. Там ще видите изключителна гъста гора, в която са сгушени останките от малък параклис. Всяка година на Великден, хората се изкачвали до върха и посещавали параклиса за комка, именно от там идва и името на върха – Ком.

Нали не си помислихте, че изкачвайки връх Ком, няма да се насладите и на панорама от високо? Ще се насладите на познатите омайни родопски красоти, но не от самия връх, а от склоновете му, където се намира Гарваново гнездо – скалиста местност, където и до днес биват намирана множество конски подкови, а мнозина дори си вземат намерената подкова за късмет. Интересното за тези подкови е, че по тях ясно личат следи от износване, което показва, че те наистина някога били използвани.

Поемайки на път към родопският връх Ком, ще трябва да минете и през село Гудевица – едно от местата в Родопите, които ще Ви върнат към живота и ще Ви накарат да се почувствате живи.

Връх Ком е едно от нетипичните места в Родопите, които не предлагат на своите посетители това, което очакват, но пък именно в това се крие и красотата и чарът на тези места, спомагащи още повече да се изпъстри Родопа и да бъде толкова необятна и притегателна.

Етикети: Родопи, връх, Ком
© Родопчани