Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Връх Орфей

Връх Орфей

Публикувана на 23.12.2017 | 14:38
15754 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg


Широколъшки снежник, срещан също и като Карлък или Орфей е вторият по височина връх в Родопите (2188 м), след Голям Перелик. Разположен е в западният дял на планината, в землището на село Мугла. 

Широколъшкият снежник е изграден от вулканични скали, склоновете му са покрити с иглолистни гори, а билото му е голо. На самият връх има мраморна плоча, върху която е изписано „връх Орфей 2188 м. Д.В. от 29 Юни 1942 г.“, въпреки, че официалното картографско име на върха е Широколъшки снежник. 

Има туристически маршрут от с. Широка лъка до вр. Широколъшки снежник или Орфей, който се изминава за около 5 часа. Върви се по шосето за с. Гела. При Национално училище за фолклорни изкуства се тръгва вдясно по стълбите до излизането на остър завой от пътя за Гела. Върви се по него и при Каврошилската махала се завива вдясно по пътеката, извеждаща на Илинденските поляни (2ч.). Оттук през Манастира и Градището по добре очертана пътека се достига местност Кулнята. От нея по билото се изкачва върхът. Пътят е осеян с риган, черни и червени боровинки, с тучни горски поляни – истински пъстър килим.

Дру възможен маршрут - от с. Гела се изкачвате по зелена маркировка до хижа Ледницата, може да се посети и едноименната пещера. Тръгва се по новата синя маркировка (с. Гела - гр. Доспат) и се стига до билната червена маркировка, свързваща хижа Ледницата с хижа Перелик. Оттам до върха и обратно - изцяло по синята маркировка до с. Гела. На върха се радваме на далечни хоризонти, спокойствие... и наслада от планината в най-чистия й вид.

Връх Карлък (Широколъшки снежник, Орфей) се намира на пет километра и нещо в посока запад. Съмнително е, че значи жертвен връх или място за молитва - навсякъде карлъците се превеждат като снежници - Широколъшки, Баташки, Гюмюрджински.

Третият маршрут до втория по височина връх в Родопите е следния: Тръгва се малко преди бариерата на поделението намиращо се на връх Голям Перелик, който е първенец на цялата планина. Пресича се като се върви в близост до оградата на поделението по малка пътечка и така до маркираното трасе за хижа Леденицата. Оттам по маркировката до южните подножия на върха, откъдето се отделяте от нея и за няколко минути сте на най-високата точка. На връщане може да се изкачите на гористия Краставата чука (2140 м.) и на голия Шабалиева каба (2087 м.).

Принципно има вариант за изкачване и на Малък Перелик, но трябва да се запасите с повече време.

За местните жители върха си е Карлък. С някои от другите имена има да ти се чудят. 

Връх Орфей е един от най-красивите родопски върхове. Поради заострените му очертания месното население го е нарекло Шилестата чука. Привлекателен обект за туристите.

От връх Орфей се вижда голяма част от Родопите: Чернатица, Баташки снежник, Пампорово, връх Снежанка, Мурсалица, Триградско плато, планините - Рила, Пирин, Стара планина и др. При желание можете да продължите до хижа Перелик, а оттам - до Смолян, Смолянски езера и хижа Студенец.