Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Връх Вейката - най-южната точка на България

Връх Вейката - най-южната точка на България

Публикувана на 18.04.2012 | 03:27
8907 прочитания


Издига се в рида Гюмюрджински снежник, и е висок 1463 метра. От върха при ясно време се вижда голяма част от съседна Гърция, включително Портолагос, Гюмюрджина както и околните гръцки села.
Преди 1989 г., както казват местните хора от село Горно Къпиново, контролът в този район е бил толкова засилен, че и пиле не прехвърчало. Гюмюрджински снежник е попадал в трета гранична зона и именно забраната за посещение от туристи е запазила района девствен и красив.
Върхът се намира в защитената местност „Гюмюрджиски снежник“ част от защитените територии който в момента опазват най-голямо разнообразие от консервационно значими видове, съобщества и екосистеми в Източните Родопи.
До върха има няколко подхода. Единият е през село Чакаларово. В края на селото, до моста, има черен път, по който за около час и половина се стига до бившата гранична застава. От там по пътека покрай граничната бразда за около 2 часа се стига до вр. Вейката.
До село Чакаларово се стига като от Момчилград, тръгнете посока Маказа, малко след Подкова завиете вдясно и от там през селата Шопци, Домище и Дружинци ще пристигнете в изходния пункт за най-южната точка във България.