Връх Вейката или най-южната точка на България

Публикувана на 29.10.2017 | 15:56
13022 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tourism.kardzhali.org
снимка: tourism.kardzhali.org

​Вейката, това е най-високият връх в рида Гюмюрджински снежник и още най-южната точка на България. Както се предполага, от върха се открива чудна гледка към южната ни съседка Гърция, като погледа стига заливът Порто Лагос, езерото Вистонида, както и Егейско море с островите Тасос, Самотраки и Гюкчеада.

Връх Вейката е висок 1463 метра, но това никак не значи, че покоряването му е детска игра. За да заявите гордо пред близки и приятели, че сте покорили връх Вейката – най-южната точка на стараната ни и за да се насладите на прекрасната гледка, разкриваща се от него ще трябва да положите и малко усилия. Не се съмнявайте, че тези усилия си заслужават.

За изкачването на родопския връх има два маршрута. Единият минава през село Чакаларово, а от там след стигане до заставата се върви около 2-3 часа по граничната бразда.

Другият маршрут за изкачване на Вейката минава през село Долно Къпиново, намиращо се на 50 километра от град Кърджали. Отново изходен пункт е изостаената гранична застава, след която може да продължите с кола до хижа „Хвойнова поляна“. След хижата отново имате два варианта за достигане до върха. Който и да изберете ви очаква няколко часа пешеходен преход.

За покоряването на върха най-добре си отделете цял ден. Изкачването до него не е никак кратко, а и веднъж изкачите ли се няма да искате да откъснете поглед от смайващата се гледка, разкриваща се пред погледа ви.

Ако изберете да подходите към върха от село Долно Къпиново можете дори да си направите двудневен преход до върха като отседнете във вила „Хвойнова поляна“, за която ви споменахме, че ще е мястото, където ще се разделите с комфорта на своя автомобил и ще продължите своето изкачване пеша.

Ако не се страхувате да минете по тъмно обратния маршрут, дочакайите изгрева на върха. Със сигурност няма да съжалите!

Image titleснимка: peika.bg