Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Време на загриженост и ухажване или поредното баламосване на публиката?!

Време на загриженост и ухажване или поредното баламосване на публиката?!

Публикувана на 02.06.2012 | 20:05
1375 прочитания


През изминалите дни станахме свидетели на масирано присъствие в Родопите на политици и прочути бизнесмени. След като разплете възела с ГОРУБСО Мадан премиера Борисов направи доста ласкателства по адрес на родопчани.  То не бяха совалки, откривания, заигравания с мюсюлманското население, като се има предвид натякването на Бойко, че прави добро на мюсюлманите. От другата страна се изперчи ДПС с крилатите метафори на изтънчения въжеиграч Доган, който ще използва все по-масирано етническата карта и страховете на мюсюлманското население и по този начин ще предизвиква силна националистическа риторика. Акцента на ДПС ще бъде също и върху мизерното положение на електората си, тъжното в случая е че този електорат не си задава въпроса защо е в такова положение при положение, че само до преди 3 години ДПС беше на власт и те не са променили статуса си през това време и да бъдат по-устойчиви във време на криза.

Прави впечатление масираното противопоставяне на ДПС и ГЕРБ в Родопите. Отсъствието на други политически субекти показва, че май изборите ще бъдат вкарани в една посока, от която печелившите ще са само ГЕРБ и ДПС. Или поне противопоставянето на електората от Родопите в два полюса: от едната страна ГЕРБ, от другата ДПС. Риториката към днешна дата цели да ни внуши това, че коалиция между ГЕРБ и ДПС е невъзможна. Между БСП и ГЕРБ също няма да има коалиция, поне така говорят г-н Борисов и г-н Станишев. При това положение нещата ще се решават от позицията на партията на г-жа Кунева и евентуално някакъв десен субект около СДС, но там нещата са почти трагични и е твърде вероятно, да не могат да преминат 4-процентовата бариера, макар все още да има потенциална възможност за някакъв напредък в десните среди, защото ако те са в следващия парламент този път едва ли някой ще пусне ГЕРБ да състави самостоятелно правителство без собствено мнозинство.

Ще бъдем свидетели на три или четири формации с националистическа риторика, която риторика единствено ще вдига градусите, иначе това пасва и на ГЕРБ. Единствената възможност БСП да се добере до властта е пак да целуват или прегръщат Доган и точно в това е основната заплаха за БСП, защото ако преди изборите има подобни ясни индикации за избирателите в България, при така създадената националистическа вълна, в която БСП може да бъде поставена в изолация от голяма част от техните избиратели, които не желаят повече съюз със Доган.

Другото което се вижда на пръв поглед е това, че засилената националистическа риторика ще мобилизира до краен предел електората на ДПС и при очертаващата се ниска активност има голяма вероятност пак до последно да се очакват изненади за евентуалния втори. Прибързаните боричкания на пръв поглед между ДПС и ГЕРБ в отсъствието на активност от другите партии,  намирисва малко на нещо не много читаво, а именно задкулисно маркиране на политическа територия между ГЕРБ и ДПС.  И по този начин се подсигуряват взаимно, тъй като едно е сигурно, че ако ГЕРБ не е във властта то тогава ще е ДПС .

На много места стават доста странни неща между играчи гравитиращи в двете пространства на ГЕРБ и ДПС. Все повече стават подозренията, че обръчите от фирми гравитиращи около ДПС са и обръчи около ГЕРБ. Ако ДПС, БСП и партията на Кунева имат мнозинство, това ще е най-вероятната коалиция.Така че ако освен ГЕРБ, ДПС, БСП и Партията на Кунева други няма в следващия парламент, сигурното ще е само това, че ГЕРБ няма да управлява еднолично, също така си мисля, че Кунева едва ли би играла този път открито заедно с ДПС. Като се има предвид, че тези партии все пак са от статуквото, има голяма вероятност да имаме правителство с плаваща подкрепа и премиер г-жа Кунева, това обаче по никакъв начин, няма да доведе до разместване на политическото влияние и запазените вече бизнес територии, също ще замръзнат за дълго.

Ако СДС премине бариерата ще стане доста интересно в парламента, защото като знаем нрава на ГЕРБ и откровенната омраза между партиите от тройната коалиция и СДС  трудно ще можем да предвидим от сега как ще се позиционират. Ако Кунева реши да не подкрепя БСП и ДПС но гласовете не стигат с ГЕРБ да правят правителство само в този случай СДС би било допуснато да влезе в управлението .

Иначе още от сега мога да кажа, че коалиция само между ГЕРБ и СДС не е възможна, поради страха на ГЕРБ да не реабилитира марката СДС и по този начин да изгуби сериозни позиции. В предизборната борба на предстоящите избори няма да се говори за дясна и лява политика,  а ще се обърне повече внимание на компроматната война и масираната атака по ГЕРБ за това, че водят рестриктивна политика и задушават средния и дребен бизнес.

От редакцията