Всички смолянски училища проявяват интерес към европейската програма „Училищен плод”

Публикувана на 10.07.2012 | 11:53
1142 прочитания


Голям е интересът на училищата в Смолянска община към европейската програма „Училищен плод”, която се прилага за втора поредна година. Това каза  управителят на „Ученическо и столово хранене” – Смолян Симо Чилингиров. По думите на управителя миналата година първи по тази програма са кандидатствали от училището в смолянското село Търън, а тази година са се включили още три училища от града. Чилингиров уточни, че останалите училища също са проявили интерес към програмата и при отварянето на нови поръчки ще се включат и те. „Програмата на ДФ „Земеделие” се прие много добре от всички училищни ръководства в общината”, каза Чилингиров.
Ако се включат всички училища в програмата 1200 деца от начален курс в общината ще получават училищен плод. По думите на Чилингиров от голямо значение е, че тази година от Фонд „Земеделие” са решили въпроса с начисляването на ДДС върху плодовете и зеленчуците. Сега се начислява ДДС над тези 0.80 лв. От фирмата доставчик начисляват ДДС, а после училищата го получават от Фонд „Земеделие”.
Схемата цели изграждането на трайни здравословни хранителни навици у децата. Те получават различни по вид плодове и зеленчуци. Сред тях са ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови.

Етикети: Смолян, Общество
© ФОКУС