Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Всяка сутрин тъпанджии събуждат хорат за „оруч” в Ардинско

Всяка сутрин тъпанджии събуждат хорат за „оруч” в Ардинско

Публикувана на 14.08.2012 | 16:03
1708 прочитания
Автор: Гюнер Шюкри


Биенето на тъпан преди изгрев слънце е една от най-хубавите традиции по време на „оруча" (постите) през Свещения месец за мюсюлманския свят Рамазан. Тогава вярващите се събуждат за сахур (сутрешна закуска) и до залез слънце не се хранят, като не приемат и течности, включително и вода.
Във всяко село на територията на общината има специално избрани рамазански тъпанджии. А в кварталите и махалите на град Ардино те са трима. Обичаят продължава да живее в района от векове. Рано сутрин избраният да събужда вярващите мюсюлмани за сахур, обикаля и думка пред къщите на отделните семейства в селата и кварталите, бие силно и не си тръгва докато не види да светва лампа. Това се повтаря всеки ден призори до свършването на Рамазана, който продължава един месец. В последния ден от постите, човекът с тъпана обикаля хората, които ги е събудил, за да честити празника и пее песен („манита"), подходящи за всеки домакин. Като благодарност, че ги е събуждал, стопаните му дават бакшиши (подаръци).

© 24 родопи