Японски учени са установили, че с изворна вода от смолянското с. Момчиловци може да се закваси мляко
Японски учени са установили, че с изворна вода от смолянското село Момчиловци може да се закваси мляко. Това каза кметът на селото Мария Никова, цитирана от "Фокус". По думите й японския учен проф. Хирата, който се занимава с изследването на родопското мляко и сирене е установил, че с водата от лечебния извор „Аязмото”, който се намира в Момчиловци може да се закваси мляко. Никова каза още, че дори е излъчен филм по японска телевизия за експеримента. Самият извор е много известен и посещаван, защото се вярва, че лекува безплодие, кожни и очни болести. До извора има и параклис, който е вече на 100 години и там търсещите изцеление могат да преспят. Другата загадка около „Аязмото”, е че не се намира в гориста местност, както повечето извори, коментира Мария Никова.