Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Язовир Батак – морето на Родопите

Язовир Батак – морето на Родопите

Публикувана на 09.06.2017 | 16:30
18181 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: gtkary.com
снимка: gtkary.com
снимка: visitbatak.bg
снимка: visitbatak.bg
снимка: vila.bg
снимка: vila.bg


​Язовир Батак е шестият по големина язовир в България, намиращ се в Западните Родопи, област Пазарджик. Площта му е 22 квадратни километра, а обема му 309 милиона кубични метра.

Язовир Батак често бива наричан от туристите „Морето на Родопите“. Неговата стена е земнонасипана с глинен зъб, като височината й достига 35 метра, а дължината – 273 метра.

Язовир Батак е завирен през 1959 година, на мястото на Баташкото блато. Намира се на 1100 метра надморска височина, като дължината му е близо 9 километра, а максимланата дълбочина - 34 метра.

Батак е известен сред риболовците със отличните възможности за роболов, които предлага. Във водите на язовира виреят костур, кефал, червеноперка, толстолоп, както и големи екземпляри от шаран и сом.

В подножието на върховете, обграждащи язовира, от които са върховете Голяма Сюткя и Баташки снежник се срещат поляните и водите на язовира, като образуват приказни заливи – идеалното място за къмпингуване.

За развитието на района като предпочитана туристическа дестинация спомага съчетанието на богатото биоразнообразие, съхранявано в резерватите, намираще са наоколо с наличието на множество места за пикник и старинни находки.

В района на язовир Батак се намират три от седемнадесетте биосферни резервата в България – Мантарица, Купена и Дупката, които опазват вековното богатство на Родопа планина.

На югозападния бряг на язовир Доспат се намира и българският планински курорт – Цигов чарк. Курортът разпоалага с няколко по-големи хотела, няколко семейни хотела, както и вили за настаняване.

През зимата, за любителите на зимните спортове Цигов чарк предлага ски писта с дължина 1500 метра, подходяща за начинаещи скиори, оборудвана с два дъжени ски влека.

На красотите около язовир Батак може да се насладите и чрез разходка с лодка, която ще ви се предложи. Ако обичате силните усещания, то може да си наемете и джет или водно колело.

Язовир Батак е предпочитано място за почивка сред спокойствието и уюта на природата през четирите годишни сезона. Без значение по кое време на годината изберете да го посетите, Батак ще ви омае и ще ви предложи приказно изживяване сред чист планински въздух и неземна родопска хубост.

© Родопчани