Язовир Боровица – една непозната родопска прелест

Публикувана на 29.10.2017 | 12:29
9620 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg

​Боровица е един от малко известните, но прекрасни родопски язовири. Разполага се на левия приток на река Арда, дълъг 41.5 километра – Боровица.

Целта с която е изграден язовира е водоснабдяване на град Кърджали и голяма част от населените места в областта. Стената на язовира е една от най-големите земно-насипани в България. А това, което най-добре отличава Боровица от останалите язовири е нейният преливник, който представлява огромна фуния, чрез която излишната вода се отвежда в реката посредством тунел. 

Image titleснимка: pochivka.bg

Гледките, разкриващи се към язовира са неописуемо красиви. За съжаление риболовът и къпнаето в язовира са забранени и това прави бреговете му пусти и непримамливи за туристи и къмпингуващи.

Въпреки това си заслужава човек, минаващ отблизо да се отбие, за да види прекрасната гледка. По стената на язовира пък минава за село Безводно, както и маршрут за връх Чиляк.

По поречието на реката пък се срещат интересни и редки птици - коприварчета, дроздове, бяла чапла, червена чапла, блестящ ибис, сокол скитник, царски орел, орел рибар, орел змияр, белошипа.

Пътувайки към язовира пък ще се натъкнете на много малки селца, в които като че ли животът отдавна е спрял и само едва доловими белези на живот подсказват, че тук и днес животът продължава.

Язовир Боровица, както и поречието на реката оформят едно неземно, приказно пътешествие, което оставя дълбоки следи в съзнанието на човек и кара сетивата и душата му да се изпълнят с родопска прелест.

© Родопчани