Язовир Ивайловград – най-дългият язовир в България

Публикувана на 12.07.2017 | 14:49
28252 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: azholding.com
снимка: azholding.com

​Със своите 36 километра дължина и 64-километрова брегова ивица, язовир Ивайловград печели приза – най-дългият язовир в България. Той попада в територията на Източните Родопи, по поречието на река Арда, точно преди тя да напусне територията на страната ни и да продължи към Република Гърция.

Тук се намира третият и последен ВЕЦ от водно-елекстрическата каскада „Арда“. Язовирната стена е изградена в коритото на река Арда, край Ивайловград, но басейна на язовира е толкова голям, че освен в община Ивайловград, попада в пределите на общините Крумовград, Любимец и Маджарово.

Image titleснимка: ivaylovgradtravel.com

Първоначалният план за язовира е неговата стена да бъде висока 105 метра, което да го направи първенец на Балканите. Изпълнението на този проект обаче би потопило мините край Маджарово. Поради тази причина, е изградена стена с височина 75 метра. Днес, по нейната корона се вие пътят град Ивайловград – град Любимец, минаването по който е изключително наситено с емоции преживяване.

Голяма част от 64-метровата брегова ивица на язовира е покрита от широколистна гора. Климатичните условия край язовира спомагат той да бъде посещаван през цялата година, но особено голям е притока на посетители през летния сезон.

През горещите летни дни, достъпните брегове на язовира биват изпълнени от къмпингуващи любители на природния уют, от близо и далеч. Често гости на язовира биват наши съседи от Гърция, Турция и Македония.

Особено силен интерес към язовир Ивайловград проявяват любителите на риболова. Тук те се радват на богат улов на сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей, както и много други сладководни риби.

Image titleснимка: pochivka.bg

Язовир Ивайловград е едно от местата в Родопите, което може да удовлетвори търсенията на почти всеки. Търсещите спокойствие и отмора, тук изключително добре изкарват своят летен отпуск. Любителите на дивото имат прекрасната възможност да опознават горите край язовира. Търсачите на силни усещания пък вдигат адреналина с минаване по 75-метровата язворина стена. Най-благодатен язовира обаче е за фотографите и риболовците. Освен многобройните риболовни трофеи и хиляди омайни красоти нетърпеливо чакат да бъдат „уловени“.

Язовир Ивайловград е една от гордостите на Родопите. Той е едно от многобраойните омайни кътчета, които впечатляват всеки и го карат да си спомня с носталгия за времето, прекарано там.

© Родопчани