Язовир Кричим – поредното очарование на Родопа

Публикувана на 07.11.2017 | 14:56
19125 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


​Кричим е името на поредния очарователен язовир в Родопа. Язовир Кричим се намира на река Въча в Южна България и отстои само на 10 километра от град Кричим.

Язовирът е построен през 1972 година, а както много от язовиритв целта на построяването му е генериране на електроенергия. Именно затова язовир Кричим влиза в състава на водноелектрическата каскада „Доспат - Въча“, като към язовира са построени три водно-електрически централи – „Кричим“, „Въча I“ и „Въча II“.

Image titleснимка: plovdiv-online.com

Язовир Кричим е с най-малки обем и площ от цялата каскада, но пък за сметка на това е с най-голям приток на вода.

Нещото, което отличава язовир Кричим от всички останали е, че неговата стена е най-високата язовирна стена в България с височина 144,5 метра.

Image titleснимка: pochivka.bg

Сред рибарите Язовир Кричим е особено известен, поради голямото разнообразие на риба, на което тук биха могли да се радват. В язовира вирее алканска пъстърва, дъгова пъстърва, бяла риба, костур, речен кефал, сивен, скобар, слънчева риба, червеноперка, черна мряна, шаран и щука.

Не само рибарите могат да се наслаждават на язовир Кричим. Всеки, който обича природата и изпитва наслада от прекрасните природни картини, които Родопа рисува ще остане силно впечатлен от язовира.

© Родопчани