Язовир "Въча" ("Антонивановци")

Публикувана на 11.01.2018 | 20:00
15849 прочитания
inews.bg
inews.bg
inews.bg
inews.bg
inews.bg
inews.bg
inews.bg
inews.bg

Река Въча е един от главните десни притоци на река Марица и втора по дължина река, извираща от Родопите.

Въча се образува от сливането на Широколъшка и Буйновска река на около 2 км над Девин. Каньонът на реката е много живописен. Тя прорязва скалната снага на Родопа планина, образувайки дълбока и живописна долина, в която са построени два язовира - "Кричим" и "Въча" (по-рано наричани Малък и Голям "Антонивановци").

Проломът е много красив, а тесният път - слабо натоварен. Бреговете са стръмни, трудни и недостъпни - като на средновековна българска крепост. Язовир "Въча" е с най-високата язовирна стена в България (144,5 м). Стената на язовира е завършена през 1975 г. Съоръжението е забележително и от гледна точка на природни дадености, рибно богатсктво и дълбочини.

Язовирът побира 200 млн. куб. м вода, дълъг е 35 км. и достига дълбочина 160 м. Твърди се, че в него има риби-гиганти, завъдени там още с построяването му. Легенда гласи, че на дъното на язовира господства сом с човешки размери. Местните го наричат Златистия. Казват, че люспите му искряли, когато в много топлите и тихи дни излизал на повърхността.

Местните жители са виждали доста големи риби в яз. "Въча". Мълвата за гигантите тук е само част от страховитото усещане край язовира, ако искаш да слезеш до водите му. Особено, когато застанеш до стената. Чувствуваш се като мравка и се дивиш на човешкия гений да сътвори такова съоръжение, да укроти и използва това невъобразимо количество вода!!!

Стената на яз. „Въча” е конструирана да издържи при земетресение от степен 7.7 по скалата на Рихтер и слава Богу! Иначе Пловдивското поле би било залято. А сега да наблегнем на красотата: яз. „Въча” и околностите му са толкова красиви, че като попаднеш там, непременно искаш да спреш и много дълго да им се любуваш.

Меандрите на реката са много живописни. Водата в язовира сменя нюансите си почти непрекъснато, резултат от битката за надмощие на слънце, облаци и вятър. Към това трябва да добавим приноса на човека - в язовира „плуват” около 20-ина къщички на понтони. Много е красиво! И още една изненада: на понтоните до къщичките растат големи дървета, чиито корени са във водата на язовира. Какъв точно вид са тези дървета – не знам, но никъде на друго място в България не съм срещала подобно нещо.

На стръмните скатове над язовира са кацнали няколко хижи, но най-красивото място за любуване и отмора е хотел „Чилингира”, разположен на едно естествено разширение край пътя Кричим –Девин. Оттам можеш да се взираш в невероятната зеленина на Родопа планина и менящия се цвят на водата на язовира. Това е едно от многото красиви места в България, което си заслужава да се посети.