Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Юндола – приказно кътче, скътано между величествените Родопи и Рила

Юндола – приказно кътче, скътано между величествените Родопи и Рила

Публикувана на 22.10.2017 | 19:45
14364 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: rezervaciq.com
снимка: rezervaciq.com


​Юндола е едно от приказните местенца в Родопите, които карат човек да спре за миг и да се порадва на красотата, която го заобикаля. Местността представлява обширна поляна, дълга 3 и широка 1 километър. Именно тази шир позволява тук да ежегодно да се провежда прочутият юндолски събор, който събира посетители от всички околни градове и села.

Едно от нещата, което прави Юндола още по-примамлива е това, че тя е подходяща дестинация за четирите годишни сезона. През лятото прохладна, през зимата предлагаща възможности за зимен туризъм, а през пролетта и есента – истинска приказка, изпълнена с най-различни цветове.

Юндола е истинско съкровище, скътано на 1400 метра надморска височина, между едни от най-прекрасните български планини – Родопите и Рила. Друго нещо, което прави Юндола примамлива в това, че е в непосредствена близост, само на 16 километра, от СПА столицата на Балканите – Велинград.

Името на местността произлиза от историята и някогашния основен стопански отрасъл в района – отглеждането на овце и търгуването с вълната им. Думата „юндол“, произхожда от турски и означава „пазар за вълна“.

В курорта има учебно-опитно горско стопанство, почивни домове и хижи, зимен стадион – център за ски дълго бягане, както и ски писти оборудвани със ски влекове.

От Юндола тръгват и интересни туристически маршрути както към Родопите, така и към Рила. Именно от тук тръгва маршрут към връх Белмекен, висок 26262 метра в Рила и родопският връх Черновец, висок 1834 метра.

Юндола е едно наистина приказно местенце, предлагащо отлични условия и за летен, и за зимен туризъм. Дълбоки и прохладни иглолистни гори, чист планински въздух, птича песен и спокойствие са само една малка част от всичките безброй качества, с които Юндола гордо може да се похвали.

© Родопчани