Юстина – една родопска крепост с дълбока история

Публикувана на 19.11.2017 | 13:55
10991 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


​Историческите забележителности в Родопите са едно от най-очарователните неща, които може да ви предложи. Безброй са възможностите, които Родопа предлага за докосване до славното българско минало. Много са начините човек да си спомни за предците, да ги опознае и да посее в сърцето си обич и възхищение именно към тях.

Една от тези исторически забележителности в Родопите е крепост Юстина. Името на крепостта се свързва с името на императорът, който я построил, а именно – Юстиниан.

Много преди периодана управление на император Юстиниан, на същото това място, на което днес се намират останките от крепостта, още по времето на бесите е съществувало укрепление. Именно върху неговите останки император Юстиниан построява нова, по-укрепена и мощна крепост, чиято цел е да охранява северните склонове на Родопите.

Смята се, че може би предназначението на крепостта било свързано и с близкия град Драговец, като една от целите й били да охранява и него.

Освен като безценен исторически извор, крепост Юстина е ценна и заради друго свое уникално качество. Именно тази крепост включва в себе си една от най-големите и красиви скални кули в Родопите. Изкачването до върха й започва от вътрешния двор на крепостта и не се препоръчва за недобре подготвени планинари и малки деца.

Крепост Юстина се намира в близост до село Устина, а посещението ви гарантира една разходка назад във времето сред останките от една някогашна велика родопска крепост.

© Родопчани