Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
За 13-ти път фасуленото топче даде старт на празника на Смилян

За 13-ти път фасуленото топче даде старт на празника на Смилян

Публикувана на 01.12.2015 | 00:41
1144 прочитания
снимка: в. "Отзвук"
снимка: в. "Отзвук"


Смолянското село Смилян за 13-ти път отбеляза празника на боба. В събота с мощен гръм на фасуленото черешово топче местният Боримечка – Милко Кокаларов, даде старт на тържеството. В селото се бяха приготвили с фасул чорба за 2500 гости. Местните дариха от новата си реколта, за да нагостят своите гости. По традиция бяха избрани крал и кралица на боба сред производителите. На щандовете пред музея жителите бяха изложили не само своята продукция, но и консервирани в буркани родопски специалитети. Дребният шарен фасул и едрата бяла фасулевица се продаваха от 6 до 10 лв. Заради сухото лято и реколтата бе по-слаба, затова цената е леко нагоре, обясниха производителите. Ежегодният кулинарен конкурс събра малки и големи около творенията от боб. 20 ястия мериха сили в надпреварата. Журито отличи на първо място две ястия като най-оригинални, вкусни и красиви. Сред изявените се отличи Малинка Гавазова с плато “Бобено изкушение” от пълнени с фасул тикви. Публиката не подмина и платото от пълнен с фасул агнешки бут и пълнени с боб запечени картофи, паниран фасул и др. Второто място получи Магдалена Ловчалиева за гювечето си с печен фасул с бекон, а трето – Емилия Макова за пълнени хлебчета ала Макдоналдс с фасул и бекон. Сред изложените вкусотии не липсваше пастет от фасул, фунийки, пълнени с фасул и торта от боб. Гостите на селото се наредиха на опашка пред музея на фасула, за да залепят по зрънце на огромното пано, с което Смилян се готви вече девет години да кандидатства за Рекордите на Гинес. До сутринта в събота в специалната тетрадка на участващите в рекорда се бяха записали 13 145 души. Празникът продължи със състезание по планинско бягане, родопска музика, скечове и изпълнения на самодейци, посветени на фасула.

“Нашенският боб от горното поречие на Арда е една от малкото храни, защитени с патент за словесна марка. Местните хора го отглеждат от времето на турското робство”, казват хората от селото. Смилянският боб вирее на височина от 820 до 875 метра надморска височина. За да бъде автентичен, трябва да се отглежда край Арда, да се полива с нейните води и да расте на земята, покрай която се вие реката. “Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор”, допълват още производителите.

Етикети: Смилян
© "Отзвук"