За горещите туристически дестинации в Родопите, разказват професионалистите

Публикувана на 09.07.2017 | 09:58
11659 прочитания
Автор: Нели Иванова


​Росица Старчева и Росица Кехайова са двете приветливи лица на младата туристическа агенция „Травел Ми“ в Смолян. Споделят няколко особено оптимистични тенденции, като тук представяме само част от новите и изключително любопитни моменти в тяхната работа,  учудващи за много от нас, жителите на Родопите: 

Кои са точките на най-горещ интерес от страна на туристите в Родопите тази година, най-модерните дестинации?

 

Родопите винаги са притежавали притегателна сила за всички, и българи, и чужденци. Малко е парадоксално, че доста от нас, родопчаните, не познаваме собствената си планина и я приемаме за даденост. Искаме да отидем някъде, когато „цял свят” иска да дойде тук. Все повече хората ходят на така нар. СПА почивки – малко „разглезване” след края на работната седмица, а в Родопите могат да се открият все повече такива места, с високи стандарти на обслужване.

Наблюдаваме и голям интерес от страна на туристите към къщите за гости, намиращи се в околните села. Хората от големия град все повече търсят спокойствие и чист въздух, а какво по-добро място, което да съчетава всичко това, от планината.

Според нашето виждане, модерните дестинации в района са Полоковник Серафимово, Смилян, Стойките, Широка Лъка, Проглед, Арда и още много други подобни села, където времето е спряло и на туриста не му остава нищо друго, освен да се наслаждава на красота, уют и спокойствие. Само като видиш, чуеш и усетиш със сетивата си и душата си, тогава разбираш същността на почивката в Родопите.

 

Кой е типичният турист в Родопите и какво го впечатлява извън пататника, чевермето, красотата, спокойствието и другите добре известни блага на планината? Какво можем да почерпим от неговия «свеж» поглед върху родното ни място?

 

Все още красотата на планината е най-силният ни коз. Както и прословутото ни гостоприемство, което, напук на слуховете, не е изчезнало. Съвсем скоро имахме гост от Кайро. „Къде искаш да те водим?”, „Никъде, тук, ми е добре”. Не пожела да ходи никъде извън Смолян, просто си хващаше някоя пътека в гората и ...натам. Една вечер седнахме да хапнем на зарибеното езеро над Рибката. Седи, отпива от бирата и гледа. Аз, какво да гледам – дървета, и защото на мен ми се ходи навсякъде, го разпитвам за Египет и пирамидите. А той ми вика: „ От десет години съм в Кайро и не съм влизал в пирамидите. За да отидеш някъде в Кайро, поне два часа трябва да си в нечовешки трафик. Пристигаш и не виждаш нищо от пирамидите, само автобуси с туристи, реклами, Макдоналдс, търговци. Погледни пред теб – нюанси на зелено и синьо, поляните и планината.... В Кайро, там щеше да има сграда до сграда, хотел до хотел.”

       Ето това не трябва в никакъв случай да губим.

 

Кои са вашите лични открития като малко познати, но много любопитни места в нашия район?

 

Аз лично миналото лято открих за себе си, едно доста популярно място – Каньона на водопадите. И не толкова за водопадите, а за пътя до там. Вълшебство. Вече знам къде живеят феите, джуджетата, тролчетата, духовете и магията.

Но всяко едно докосване с природата е ново откритие. Всеки път се чувствам различно и винаги си казвам, защо тук не идваме всяка седмица. Това си е нашето място, дадено ни от Господ, място където ние живеем и сме приели за даденост.

Независимо колко пъти посетя Дяволското гърло, Триградското ждрело , Ягодинската пещера , Ухловица или което и да е друго известно място в Родопоте...всеки път дъхът ми спира и се заразявам с магията на природата и желание да преоткривам нови места.

 

Какъв е потенциалът и какво е бъдещето на туристическия бранш в Родопите? Ще излезе ли извън рамките на зимната си извесност?

 

Родопите могат да бъдат целогодишна туристическа дестинация. Освен зимните ски спортове, летните почивки в прохлада на планината, Родопите са на път да станат и любима дестинация за здравен и СПА туризъм. Минералните извори и чистият въздух с отрицателна йонизация, са предпоставка за развитието на балнео и климатолечение.

 

В момента разработваме с друг наш колега, нещо много интересно и ново за туристическия бизнес. Това са уикенд програми с пешеходни турове за малки групи от 6 до 8 човека. Например уикенд в Ковачевица, уикенд в Ивайловград. Идеята е освен почивка със стандартно хотелско настаняване и изхранване да включим и пешеходен тур в планината с професионален планински екскурзовод. 

© Родопчани