Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
За официално откриване на изложбата... и за дизайнерите в Социалното предприятие

За официално откриване на изложбата... и за дизайнерите в Социалното предприятие

Публикувана на 20.05.2013 | 22:08
1180 прочитания


 

Днес по обяд се състоя официалното откриване на изложбата, посветена на запазването на традиционните занаяти в град Рудозем, осъществена посредством проект с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси.
Ръководителят на проекта Малинка Малинова откри мероприятието, споделяйки каква е основната функция на Социалното предприятие и двата екипа, които работят в него- традиционните занаяти и озеленяването.
Тя сподели, че с дейностите, свързани с тъкачество и ширачество, се цели запазването на традиционните занаяти в района и развитието на туризма в общината.
Кметът на община Рудозем г-н Румен Пехливанов в емоционално изказване изрази удовлетворението си от постигнатите резултати по този проект. Той сподели, че дейностите, с които са се занимавали хората по тази програма, на пръв поглед са незабележими, но всъщност са променили облика на целия град с красивите градинки, които се появяват в последните месеци в зелените площи на града и в двете най-големи села в общината- Чепинци и Елховец.
А относно другата група той сподели следното:
"Хората, които са в направлението "традиционни занаяти", вече са познати далеч извън пределите на община Рудозем". Кметът уточни, че техните изделия са участвали на Пловдвивския панаир, а освен това той е подарявал техни изделия на специални гости на общината- дори до Индонезия са стигнали произведенията на Социалното предприятие, както и в съседните държави- Гърция, Турция и Македония.
Кметът изрази задоволство от прекрасния облик, който е придобил града и сподели, че всички отделени средства са рационално похарчени, с оглед на забележителните резултати. 

"Надявам се, че когато предприятието започне да се издържа самостоятелно, всички вие да давате своя принос и да купувате тяхната продукция, така че да можем да подпомагаме съществуването на това предприятие в бъдещето"- призова кметът Пехливанов.
След това той преряза лентата и откри изложбата, на която до края на месеца ще могат да се наслаждават жителите и гостите на общината.
Петте участнички в този проект бяха изключително развълнувани. Всяка една от тях сподели по какъв начин й е подействало участието в този проект.
"Радвам се, че работя в такъв млад колектив и най-вече се радвам, че това, което правим, се вижда"- сподели Фахрие Пелтекова.
"Радвам се, че това, което ми беше хоби, се превърна в работи и че хората го оцениха, макар че по-бавно се справяме"- добави Вилдана Мустанска.
"Развихме способности, които не сме знаели, че притежаваме"- развълнувано сподели Емине Гаджалова.
"Програмата е вид терапия и ни се отрази много добре"- допълни Зехиде Лошева.
"Всичко беше много хубаво и се надявам да продължи и занапред"- сподели най-младата участничка в проекта, 29-годишната Мелха Макова. А за нея ръководителката на проекта сподели "Аз съм доволна много от нея, защото тя направи така, че хората около нея също се промениха към по-добро. Виждайки я как се бори, тя доказа, че е много силна и вдъхна увереност и на останалите".
На въпроса ни какво се случва след края на проекта и дали има шанс същият екип да продължи работа, г-жа Малинова отговори така: "Към момента, това, което се очертава досега е, че можем да си изпълним проекта за 8% от целевата група, което означава да продължат да работят двама души. Да се надяваме, че нещата ще потръгнат така, че всички да се съберат отново".
Тя беше категорична, че дойде ли този момент, когато ще могат да назначат още хора, първите извикани ще бъдат тези пет жени. "Много се надявам това да се случи", каза в заключение ръководителят.

 


В крайна сметка оставаме обнадеждени, защото тези жени, които са успели да сътворят произведенията на изкуството и на родопския автентичен стил, са един изключителен пример. Тежкият удар на съдбата не ги е повалил, те имат желанието, имат интереса и притежават един особен заряд, с който са полезни за обществото. Тяхната душевна сила вдъхва увереност, а творенията им са толкова вдъхновяващи, толкова невероятни, изключително впечатляващи, уникални...
Всеки, който иска да се убеди в златните ръце на тези силни жени, може да се вгледа внимателно в снимките, или да посети изложбата, която ще е отворена за посетители до края на месеца...

© Родопчани