Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
За ползите от земната ябълка и хранителните навици на старите родопчани

За ползите от земната ябълка и хранителните навици на старите родопчани

Публикувана на 20.11.2017 | 18:55
20860 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: Бахтишен Алиева
снимка: Бахтишен Алиева


​Днес все повече говорим за здравословно хранене, супер храни и естествен начин на живот. Интересен е фактът, че говорейки за тези неща чуваме все повече неща, напомнящи ни за живота на нашите баби.

Всички много добре знаем, че Родопа ражда дълголетници и често си задаваме въпроса каква е тайната на това прочуто родопско дълголетие. Запознавайки се с бита и хранителните навици на старите родопчани, тази тайна малко по малко се разкрива пред нас.

Земната ябълка, известна още като гулия, йерусалимски артишок, топинамбур и разбира се, името, с което се слави в Родопите – френдель била неизменна част от зимнината на родопчани.

Спомням си как прабаба ми редом с киселото зеле нареждаше и бурканите с туршия от земна ябълка. Не знам дали е знаела за многобройните здравословни ползи на това растение, но когато неотдавна реших да проверя за какво се използват тези на пръв поглед невзрачни грудки, напомнящи ми за детството, останах смаяна.

Оказва се, че редовната консумация на земната ябълка действа благоприятно на храносмилателната система, регулира кръвното налягане, повишава имунната система и дори се препоръчва като превантивна мярка срещу коварната остеопороза.

Освен това, земната ябълка понижава кръвната захар, пречиства кръвта, действа добре на бъбреците и черния дроб. Приемът на земна ябълка способства и за пречистването на организма от различни замърсявания и тежки метали.

И това не е всичко. Гулията се смята за естествен пребиотик, намалява триглицеридите и холестерола и препядства растежа на различни видове рак.

Със сигурност земната ябълка крие още много здравословни ползи за човешкия организъм, а това са само една малка част от тях. Още по-впечатляващо е, че гурдките на растението могат да се консумират всякак – печени, варени сурови, в зависимост от вашите предпочитания.

Начинът, по който прабаба ми консумираше земната ябълка беше като най-елементарна туршия. В буркани слагаше обелените и нарязани грудки, добавяше сол, вода, малко оцет и люта чушка.

Image title

Без значение как ще изберете да консумирате земната ябълка, не пропускайте да я включите в менюто си и да се възползвате от хилядите ползи, които ще донесе на организма ви.