За поредна година село Смилян ще бъде домакин на Празника на смилянския фасул 2017

Публикувана на 07.10.2017 | 15:43
17782 прочитания
Автор: Л. Чаушева


​В края на месец октомври 2017 година родопското село Смилян ще проведе традиционния Празник на смилянския фасул за XV поредна година. Празничната програма, която ще се състои пред Народно читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927”, ще бъде открита в 10:30 часа на 28 октомври 2017 година със залп на фасулевото топче.

Организатори са Кметство - Смилян, Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927" - Смилян, като празникът, както всяка година, ще се проведе с подкрепата на Община Смолян. Предвидено е още провеждането на няколко конкурса в рамките на тазгодишното честване на Празника на смилянския фасул. Ще бъдат проведени състезания по планинско бягане, кулинарна надпревара за приготвяне на ястия със смилянски фасул, както и творчески конкурс за изработване на пано с традиционната култура.

Празникът на смилянския фасул 2017 ще включва и изложение с участието на местни производители на бобовата култура, които ще имат възможността да се включат в състезание за най-атрактивно аранжиран щанд.

Image title

Програмата ще бъде закрита с музикалното участие в традиционния празник на Виевската фолк група.

Всички жители и гости на родопското село по случай Празника на смилянския фасул ще имат възможността да похапнат традиционна фасулева чорба, както и курбан, приготвен от местните, за здраве и берекет.

© Родопчани