За силата на духа на едно рудоземско момиче (история с продължение)

Публикувана на 05.09.2014 | 13:14
1704 прочитания


Преди малко повече от година, когато в Рудозем се състоя изложба по проект на Община Рудозем за запазване на традиционните занаяти, ние показахме снимки с ръкоделията на жените от Социалното предприятие. Тогава ви запознахме отблизо с Мелха Макова от Сопота, чиято житейска история трогна мнозина. Припомняме, че за да участва в този проект, на Мелха е трябвало разрешение от ТЕЛК, защото е с призната инвалидност 100 %, без право на работа. Но благодарение на кмета на общината и ръководителите на проекта, разрешението е получено и  момичето има възможност да промени коренно живота си.
 
Скуката и еднообразното ежедневие остават в миналото, а на тяхно място започва да тече един динамичен живот, изпълнен с много събития, срещи с различни хора и работа с колектив. Днес, година по-късно, тя продължава да твори със същата енергия, а усмивката на лицето й е още по-широка, защото  работата, която върши, й доставя удоволствие. Тя споделя, че колективът, в който е попаднала, е допринесъл за нейното развитие. „Най-доброто, което човек може да си пожелае, е колегите да се превърнат в приятели“- сподели Мелха. По думите й работата й носи увереност и щастие. „Чувствам се пълноценен човек“- добавя тя, като бърза да уточни, че в самото начало много се е страхувала, но после разбрала, че всичките страхове са били напразни. „Всичко, което правя- дрешки, играчки – го правя с много любов и много се радвам, когато видя, че е ценено“- посочва Мелха.
 
Тя изработва детски дрешки, доста успешно се справя с машината за терлици, освен това плете и играчки- досега е изплела няколко ангелчета, зайчета, конче, котки. Признава, че някои от моделите ги прави така, както ги рисува въображението й, но черпи идеи и от интернет.
 
Преди година тя мечтаеше да види морето и да продължи да работи в Социалното предприятие. Тези мечти вече са реалност, затова я попитахме за какво друго мечтае. „Сега съм благодарна за всичко, което ми се е случило и му се наслаждавам“- каза в заключение Мелха Макова.
© Родопчани