Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Забравените крепости

Забравените крепости

Публикувана на 09.02.2018 | 16:33
11527 прочитания


Още тракийците, а след тях римляните и византийците, а по сетне и българите, виждали и добре ценили родопската област като важен стратегически пункт. Затова се стремили да я укрепват, благоустрояват и владеят както във вътрешността така и в приполията. Това личи от многобройните замъци и укрепления, накацали по високите непристъпни скали, който служели за охрана на крайморския път Тселаноки-Византия. При други случай се използували за прибежище на местното население по време на войни и нашествия.

За всички тези родопски крепости няма подробни исторически сведения, но в замяна на това има предания и легенди, част от тях безспорно украсени, но допринасят за обяснение историята на Родопите.

По важните крепости според писмени сведения и устни предания са “Перперикон”, ”Устар”,”Мъняк”,”Баеднос”, „Козник“ .

Устра или Устрой, голяма солидна ,построена на широка площ с извори в средната крепост.Тя отстой на 4 часа път от Златоград при едноименното село. За последно тя влиза в пределите на българската държава след 1254г. когато я превзел Михаил-Асен.Дължината на цялата крепостна стена е 113м., а запазената височина на стените е до 10м. Има поверие че съкровищата му са хвърлени в извора. До нея се стига по шосето от село Устрен за Златоград. На около 4км. е отбивката, където започва планинска пътека, която води до крепоста намираща се на около 1 км.

Мъняк се намира източно от Кърджали на скалист връх Хисар алтъ. Там има останки от големи сгради и местността е обградена от отвесни скали и стръмни склонове и представлява естествена крепост. Името на крепостта се среща често в историята. По време на латинската империя рицар с име Рение бил обграден повече от година в крепостта заедно с петнадесетте си рицаря. Положението било толкова тежко, като в липсата на провизии те изяли дори конете си. Това продължило до 1206г. когато били спасени от император Хенрих.

Баеднос е кулата при село Беден, Девинско. За нея споменава Кантакузин изброявайки крепостите в Родопите. Зидовете и досега личат и основите са запазени. Известно е че там при нашествието на турците се е укрепил и защитавал Гордю войвода.

С малки изключения, освен Переперикон, достъпна е само Козник с добре изградена и подържана екопътека.