Загива гората в Родопа

Публикувана на 20.07.2016 | 06:57
13643 прочитания


Кафявите петна по гората в Родопа планина се разрастват застрашително. Отговорните институции,  за опазването на гората продължават с неадекватната си политика и мудно поведение. На фона на може би вече хилядите декари с умираща гора, продължава изсичането на растителност в близост до вододайни зони, Продължава разораването на горите с правенето на уж временни пътища, които в последствие се оказват ерозионни зони и пречат дори на дивеча, за нормалното съществуване. 

Специалисти казват,  че съхненето на гората, жълтите петна се дължат на неотстранената изпочупена дървесина от миналогодишният тежък и късен сняг. Тогава премиера обеща дърва за огрев на много хора участвали в разчистването. След тази акция обаче, няма адекватна политика в сектора. Хората се оплакват, че горското не им дава възможност да събират дърва за огрев на удобни места, а ги карат във възможно най-отдалечените райони, а удобните места се пазят за дърводобивните фирми.

Има много жълти петна, край населени места, където хората бързо биха изрязали увредената дървесина, но никой не им дава тази възможност. В същото време, тези терени не представляват интерес за фирмите и така се стига до омагьосания кръг и прекалено дългото бездействие, а съхненето на гората се разраства.

© Родопчани.бг